Rangáék dupláztak

2017.12.10. 16:30

A jubileumi Mikulás Rallye és a veszprémi bajnoki futam után, ismét a legnagyobb trófeával tér haza a Ranga-Szőke kettős. Az újabb futamgyőzelemmel tehát komolyan beírták magukat a 2018-as bajnoki aspiránsok közé. A győzelem azonban egy kiélezett csatában született, hiszen mindössze két tized másodperc előnnyel fordultak az utolsó szakaszra. A küzdelem azonban végül nem Rangáék és Bútorék között dőlt el, hanem Rangáék és Turánék között. A sorrend így: Ranga, Turán, Bútor, Kazár, Balogh, majd Maricsek.

Nyilatkozatok a verseny végén

Ranga Péter, Szőke Tamás (Skoda Fabia R5): „Úgy látszik, itt Veszprémben mindig klappol nekünk minden, vagy meg van a kellő helyismeretünk. Nagyon örülök, hogy ilyen nevek között tudtunk ilyen jól versenyezni. Nagyon nagy csata volt egészen az utolsó percig, a záró gyors előtt két tizeddel vezettünk Robi előtt, még viccelődtünk is, hogy ezt majd jól beosztjuk. Az utolsón sikerült jó időt mennünk, így azt hiszem két másodperccel nyertünk végül a Frici előtt.” Turán Frigyes, Bagaméri László (Ford Fiesta R5): „Nagyon jó verseny volt, nagyon élveztük. Azt gondolom, hogy ez a Mikulás Rallye mindig úgy indul, hogy eljövünk egy buliversenyre és tizedeken folyó verseny alakul belőle. Természetesen készültünk, szerettünk volna ott lenni az elejében, mert szeretem ezeket a Veszprém környéki pályákat. Érdekes volt, hogy az első pályabejárás után azt mondtuk a Lacival, hogy ebben a méteres sárban nem is kellene az autót teljesen tönkretenni, de hál’Istennek ez a hideg, fagyos idő segített és nagyon jó minőségűek maradtak a pályák. Az első körben volt egy kis technikai gondunk, a kézifékünk nem oldott le, nem tudtam szűkeket fordulni, ami leginkább Jutaspusztán bosszulta meg magát. A második körre megcsinálták az autót a fiúk, úgyhogy tökéletes autóval, remek körülmények között vártuk a második kört, ami nagyon jól sikerült. A második, harmadik gyorsot megnyertük, de nem tudtunk olyan különbséget kiautózni Ranga Petivel szemben, hogy elég legyen. Gratulálunk neki, nagyon szépen ment, megérdemli a győzelmet.”

Bútor Róbert, Tagai Róbert (Skoda Fabia R5): „Nagyon élveztem ezt a versenyt, a második kör még határozottabb volt, mint az első. Változtattunk a beállításokon, így sokkal vezethetőbb lett az autó. Jobb lett volna már az első körben is így indulni, de azt hittem sokkal sárosabbak lesznek a pályák és kicsit puhábbra vettük a figurát. Az utolsó gyors rajtjában még abszolút másodikok voltunk, két tizeddel Ranga Petitől, de Turán és Peti is megvadult az utolsó szakaszra, én nem tudtam ennyire felszívni magam, nem is mertem igazából. Harmadikok lettünk, egy nagyon szoros küzdelemben minimális hátránnyal. Azt gondolom ez tökéletes eredmény. Jó volt az autó egy böffenése se volt, élveztük végig, foglalkoztunk a nézőkkel is, megpróbáltam látványosan menni. Ez volt a cél, ami sikerült is!”

Kazár Miklós, Dallos Ferenc (Ford Fiesta R5): „Nagyon jól kezdtük a versenyt, az első kör végénél minimális volt a különbség. A második körben sajnos kaptunk egy defektet, emiatt kicsit hátrébb csúsztunk. A pótkerekünk nem volt tökéletes, ami meg is látszott utána az eredményünkön, nem tudtuk tartani a tempót a többiekkel. Ez van! Nagyon jól éreztük magunkat, szerintem elég látványosan mentünk, a nézők is élvezték és mi is, mindennel nagyon meg voltunk elégedve.”

Ollé Sándor, Tóth Zsolt (Skoda Fabia R5): „Nagyon jó tesztverseny volt, örülünk, hogy befejeztük, habár most sem voltunk szerencsések. Jó gyorsasági szakaszidőket mentünk, első, második, harmadik helyeken autókáztunk, majd az üzemanyagjelző műszer valószínű nem jó állást mutatott, kevesebbet tankoltunk, így az utolsó gyorsasági szakasz utolsó kilométerénél megállt az autó. Megtankoltunk, de onnantól kizártak minket a versenyből, hál’Istennek ez csak egy buli verseny. Visszaállhattunk, de akkor már nem mentünk annyira, nem erőltettük az autót, de így is benne voltunk az élmezőnyben.”

Turán is komolyan a lovak közé csapott

2017.12.10. 15:20

A Turán- Bagaméri kettős is magára talált a második körre, valószínűleg segített neki, hogy a pályák a második körre tisztábbak lettek, nem neki kellett a „takarító” szerepet továbbra is betöltenie. A Ford Fiestás páros ugyanis a leggyorsabban teljesítette a körgyorsaságit, így megelőzve az összetett harmadik helyén álló Kazár Miklóst. A jutaspusztai szakaszon csupán csak egy hajszállal, vagyis három tized másodperces hátránnyal egy triumvirátus érkezett Ranga, Bútor és Botka személyében. Továbbra is Ranga Péter és Szőke Tamás vezeti a 21. TAXI4 Mikulás Rallye összetett tabelláját.

Ranga menetel az újabb futamgyőzelem felé

2017.12.10. 14:20

A Ranga- Szőke párost úgy tűnik, nem lehet megállítani, élete első futamgyőzelmének helyszínén újabb diadalra készül. A fiatal pilótát az sem állítja meg, hogy kopott gumikkal teljesíti a 65,5 verseny kilométeres futamot. Turánék érkeztek másodikként a jutaspusztai körgyorson, így továbbra is a Top5-ben tanyáznak. A Skoda Fabia R5 versenykilométereit csupán gyűjtögető Bútor-Tagai kettős, méltán lehet boldog, hiszen fellépett a képzeletbeli dobogó második fokára. Kazárék, majd Turánék mögött az összetettben harmadik Fordosként Baloghék állnak, akik szakaszgyőzelmükkel komoly lépést tettek R5-ös karrierjükben. Olléék a kiesésük után visszaálltak a mezőnybe, hiszen minél több versenykilométerre van szükségük ahhoz, hogy magabiztosságukat murván is visszaszerezzék. Sajnálatos módon a 65-ös rajtszámmal induló Táborszkiék balesetet szenvedtek, szerencsére a helyzethez képest jól vannak, de emiatt a verseny célba érésének időpontja 40 percet módosul

Az első kör végi nyilatkozatok

2017.12.10. 13:50

Botka Dávid, Mesterházi Márk (Skoda Fabia R5): „Teljesen jó volt! Azt gondoltam, hogy rosszabb lesz a pálya minősége, néhol vizes, de semmi, egyszerűen szenzációs volt. Tanulnom kell még ezt az autót, normálisan megyünk, mégis rosszak az idők, bízom benne, hogy egyre jobb lesz.”

Hideg Krisztián, Kerék István (Skoda Fabia R5): „Nagyon jó a verseny, szenzációs! Kicsit izgultam a tegnapi tréning után, mert hatalmas sár volt, de egyszerűen olyan szinten jó lett a pálya, hogy életemben nem autóztam még ilyen jót murván. Finnországban érzem magam, nagyon boldog vagyok. Az eredményeket egyáltalán nem nézzük, csak a feeling miatt jöttünk, ez egy igazi jutalomjáték az év végére.”

Balogh János, Holczer Dániel (Ford Fiesta R5): „Tapasztalatot szerezni jöttük, az első gyorsaságin választottunk egy ritmust, ami jónak sikerült. Sajnos ezen a kocsin is fogy alattam a gumi, úgyhogy az utolsó gyorsaságira már nem nagyon maradt abroncsunk. Kicsit rumlisra sikeredett, mert az egyik féktávon annyira túlfékeztem az autót, hogy leállt, és nincs meg még a tapasztalat. Itt sajnos újra kellet indítani, úgyhogy bent szöszöltünk a gyorsaságin 4-5 másodpercet. Fogalmazzunk úgy, kijöttünk a ritmusból, de az első kör tapasztalata alapján sajnáljuk, de az összes többinek meg örülünk, mert jól sikerült.”

Bútor Róbert, Tagai Róbert (Skoda Fabia R5): „Minden rendben van, nagyon élveztük. Az összes gyorsaságin hibázgattam egy kicsit, volt túlcsúszásunk és néhol a fékutakat sem nagyon éreztem, igaz néhol túl nagy tempóval értünk a kanyarba.”

Kazár Miklós, Dallos Ferenc (Ford Fiesta R5): „Nagyon tetszett! Jó a navigátorom, igazából ez a nagy változás a kocsiban. Nyilván az is, hogy most már másfajta benzinnel megyünk, tényleg benne van minden a kocsiban, aminek már év elején is benne kellett volna lennie, ezzel kicsit elkéstünk, de ez van. Jól érezzük magunkat, minden rendben van, szép az idő, rengeteg néző van, tehát meg vagyunk mindennel elégedve.”

Ranga Péter, Szőke Tamás (Skoda Fabia R5): „Kopott gumikkal indultunk, nem ruháztunk be új gumikra, amelyek már az első gyorson elkoptak, de próbáltunk pontosan menni. Egyébként nem is teszteltünk, így próbáltunk óvatosabban menni. A kettes, hármas gyors nagyon jól sikerült, csak a hármas utolsó kanyarjában megforogtunk és nyolc másodpercet ott hagytunk.”

Matics Mihály, Matics Barbara (Mitsubishi Lancer EVO IX.): „Érdekes módon poros, Mikulás Rallye-n ez szinte hihetetlen! Így elsőre is jó volt szerintem, a harmadik gyorsaságin itt-ott még saras, jeges, de a pálya feltűnően jó állapotban van. Ott vagyok a top 5-ben, amivel nagyon elégedett vagyok!”

Az első körből Ranga került ki elsőként

2017.12.10. 13:00

A Ranga- Szőke páros gyorsról-gyorsra megkezdte a felzárkózást, végig kiegyenlített teljesítményét a harmadik szakaszon egy győzelemmel fejelte meg. A tavalyi győztes nem titkolt szándéka tehát, hogy megismételje dicsőséges helytállását. Az egykori bajnok Kazár Miklós is boldogan nyugtázta, hogy alkalmi navigátorával nagyon egy húron pendülnek, ami az eredményeiken is meglátszik. A Kislőtéren Turánék is megérkeztek, harmadik idejükkel a top5-be léptek. Az első-két gyorsasági szakaszon kimagaslóan teljesítő Ollé-Tóth kettős menetelése, sajnálatukra csak eddig tartott, hiszen egy műszaki hiba miatt a kör utolsó szakaszán a verseny feladására kényszerültek.

Maricsek az élre tört

2017.12.10. 11:30

A Maricsek-Bán kettős valamit nagyon jól eltalálhatott a jutaspusztai körgyorson, hiszen három másodperces előnnyel ő volt a leggyorsabb. A Mitsubishis páros előnyével nemcsak a szakaszon győzött, hanem az összetett élére is állt, vagyis megmutatta, hogy ilyen versenykörülmények között a Mitsubishikre is komolyan számítani kell. Úgy tűnik, a teszt nagyon jól sikerült Ollééknak, hiszen a második szakaszon is a Top5-ben végeztek, összetett eredményük azonban nem ezt mutatja, ugyanis egy korai rajt miatt tíz másodperces büntetést kaptak, ami miatt jelenleg a nyolcadik helyen állnak. A tavalyi győztes Ranga- Szőke kettős is magára talált, azonban sietnie kell, ha szeretné megduplázni győzelmei számát. A hobbistaként induló Bútor, kiegyensúlyozott teljesítménye eddig gyümölcsöző, Kazáréhoz hasonlóan.

Kazár belekezdett

2017.12.10. 10:00

A nyitó várpalotai szakaszon a Kazár-Dallos kettős végzett elsőként, azonban előnye oly kevés, hogy nyugodtan mondhatjuk, hogy az első-öt páros fej-fej mellett érkezett, csupán négy tized másodperc volt köztük a különbség. A háromszoros magyar bajnok Kazáréknak már sikerült nyerniük a Mikulás Rallye-n, azonban nem lesz könnyű dolguk, ha ismételni szeretnének, hiszen a többi R5-tel induló versenyző: sorban Baloghék, Bútorék és a murván is egyre magabiztosabb Olléék is a győzelemre hajtanak. A sok R5-ös autó közé befurakodott az egyik kedvenc pályáján autózó tapasztalt Mitsubishis Matics is, hogy megmutassa, nem kell még leírni a korábbi technikát sem.

A Mikulás Rallye népszerűsége töretlen

2017.12.10. 8:55

Csípős hidegben, ám de napsütésben rajtol el a több mint két évtizede zajló, óriási népszerűségnek örvendő megmérettetés. A korábbi évekhez képest azonban a Mikulás Rallye-t már nem buli versenynek fogja fel a mezőny, hanem ugyanolyan komoly csata folyik az elsőségért, mint egy-egy bajnoki futamon. A Veszprém és környékén zajló futamon 185,6 kilométert teljesít a több mint száz indulóból álló delegáció. A verseny 9 órakor indul a várpalotai szakasszal, majd Jutaspuszta következik, és a kört a Kislőtéren zárja a licenszes és amatőr versenyzőkből álló mezőny.

Nézőknek

2017.12.04. 23:00

Időterv és térképek - PDF